Домашній
хімічний експеримент – це досліди, які учні самостійно виконують в домашніх
умовах за завданням вчителя. Презентація або звіт повинні бути короткими, а за формою нагадувати
складання звіту про виконані практичні роботи в класі.
Інструкція щодо проведення
хімічного експерименту вдома:
- Точно
дотримуйся рекомендацій вчителя.
- Починай
роботу тоді, коли зрозумієш усі дії. Перед початком досліду уважно
прочитай описання від початку і до кінця. Зручно розмісти на робочому
столі усе, що пригодиться для досліду: посуд, реактиви, ганчірку.
- Ніколи не
пий і не їж речовин, які використовуєш в своїх дослідах, а також не
дозволяй їм потрапляти тобі в очі, рот.
- Нюхай їх
обережно, поступово підносячи речовину до носа, до моменту відчуття
запаху.
- Зроби
так, щоб всі речовини знаходилися в недоступному для маленьких дітей
місці.
- Якщо ти
відлучився від своєї експериментальної роботи, або залишив на якийсь час,
залиш поряд з нею записку, щоб ніхто не зіпсував тобі дослід.
- Після закінчення роботи наведи порядок на робочому місці, вимий руки та провітри кімнату.
Провести вдома підготовку за наступними завданнями:
“Зимовий настрій”
1. Папір пропитати крохмальним
клейстером. Вирізати з цього паперу сніжинки.
2. Підготувати банку з кришкою, в
яку капнути кілька крапель йоду (аптечної спиртової настоянки).
3. Помістити на
нитці в банку сніжинки й закрити кришкою. Через деякий час сніжинки змінять
свій колір.
4. Зробіть висновок та оформіть результати роботи, ілюструючи фотографіями.
“Визначення вітаміну С в
деяких продуктах”
1. Спиртовий розчин йоду
розведіть з водою до кольору міцного чаю.
2. Додайте в розчин
крохмальний клейстер до появи синього забарвлення.
3. Візьміть 1 мл соку лимону,
до нього по краплях додайте клейстер. Спостерігайте за забарвленням. Якщо
розчин йоду (синій колір) знебарвиться – те аскорбінової кислоти (вітаміну С)
багато, якщо ні – то мало.
4. Виконайте подібні досліди з
капустяним розсолом, компотом, яблучним соком.
5. Нагрійте яблучний сік.
Повторіть дослід з нагрітим соком.
6. Зробіть висновок та
оформіть результати роботи.
“Виявлення крохмалю в харчових
продуктах і овочах”
Дослідіть на наявність крохмалю хлібобулочні, макаронні вироби, а також картоплю,
цибулю, часник, яблуко.
Реактиви та обладнання: йод (спиртовий розчин, w =
5%), білий хліб, борошно, картопля, цибуля, часник, яблуко.
Нанесіть по одній краплі
йодної настоянки на зрізи овочів та фруктів, зазначених в таблиці, а також на
шматочок білого хліба, борошна. Що ви спостерігаєте?
Зробіть висновок про наявність
крохмалю в деяких інших продуктах харчування.
Немає коментарів:
Дописати коментар
А що Ви думаєте з цього приводу?