Сторінки

Готуємся до предметного тижня

Домашній хімічний експеримент – це досліди, які учні самостійно виконують в домашніх умовах за завданням вчителя. Презентація або звіт  повинні бути короткими, а за формою нагадувати складання звіту про виконані практичні роботи в класі.



Інструкція щодо проведення хімічного експерименту вдома:

  1. Точно дотримуйся рекомендацій вчителя.
  2. Починай роботу тоді, коли зрозумієш усі дії. Перед початком досліду уважно прочитай описання від початку і до кінця. Зручно розмісти на робочому столі усе, що пригодиться для досліду: посуд, реактиви, ганчірку.
  3. Ніколи не пий і не їж речовин, які використовуєш в своїх дослідах, а також не дозволяй їм потрапляти тобі в очі, рот.
  4. Нюхай їх обережно, поступово підносячи речовину до носа, до моменту відчуття запаху.
  5. Зроби так, щоб всі речовини знаходилися в недоступному для маленьких дітей місці.
  6. Якщо ти відлучився від своєї експериментальної роботи, або залишив на якийсь час, залиш поряд з нею записку, щоб ніхто не зіпсував тобі дослід.
  7. Після закінчення роботи наведи порядок на робочому місці, вимий руки та провітри кімнату.
Провести вдома підготовку за наступними завданнями:
“Зимовий настрій
1. Папір пропитати крохмальним клейстером. Вирізати з цього паперу сніжинки. 
2. Підготувати банку з кришкою, в яку капнути кілька крапель йоду (аптечної спиртової настоянки). 
3. Помістити на нитці в банку сніжинки й закрити кришкою. Через деякий час сніжинки змінять свій колір. 
4. Зробіть висновок та оформіть результати роботи, ілюструючи фотографіями.
“Визначення вітаміну С в деяких продуктах
1. Спиртовий розчин йоду розведіть з водою до кольору міцного чаю.
2. Додайте в розчин крохмальний клейстер до появи синього забарвлення.
3. Візьміть 1 мл соку лимону, до нього по краплях додайте клейстер. Спостерігайте за забарвленням. Якщо розчин йоду (синій колір) знебарвиться – те аскорбінової кислоти (вітаміну С) багато, якщо ні – то мало.
4. Виконайте подібні досліди з капустяним розсолом, компотом, яблучним соком.
5. Нагрійте яблучний сік. Повторіть дослід з нагрітим соком.
6. Зробіть висновок та оформіть результати роботи.
Виявлення крохмалю в харчових продуктах і овочах
Дослідіть на наявність крохмалю хлібобулочні, макаронні вироби, а також картоплю, цибулю, часник, яблуко. 
Реактиви та обладнання: йод (спиртовий розчин, w = 5%), білий хліб, борошно, картопля, цибуля, часник, яблуко.
Нанесіть по одній краплі йодної настоянки на зрізи овочів та фруктів, зазначених в таблиці, а також на шматочок білого хліба, борошна. Що ви спостерігаєте?
Зробіть висновок про наявність крохмалю в деяких інших продуктах харчування.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А що Ви думаєте з цього приводу?