Десять хімічних відкриттів, зроблених завдяки щасливому випадку

  •      Архімед: біг голяка
  •      Вулканізація каучуку
  •      Правосторонні і лівосторонні молекули
  •      Вільям Перкін і лілово-рожева фарба
  •      Кекуле і його незвичайний сон
  •      Відкриття радіоактивності
  •      Тефлон: як знайшли ідеально гладке речовина
  •      Приклейте їх! клейові замітки
  •      Зростаючі волосся
  •      Солодше цукру
У цьому пості наводжу декілька історій про вчених, які відкрили те, про що вони навіть не підозрювали в процесі своїх досліджень.



Архімед: біг голяка Архімед - грецький математик, який жив у III ст. до н.е. Звичайно, в книзі про хімії потрібно говорити про хіміків, а не про математиків, але пізнання Архімеда були настільки різнобічними, що навіть важко собі уявити.
Герон, цар Сиракуз, дав Архімед завдання - дізнатися, чи була його нова корона виготовлена, як і належить, з чистого золота, або частину золота ювелір привласнив собі, замінивши його сплавом. Архімед уже був знайомий з таким поняттям, як щільність, і знав щільність чистого золота. Він міркував так: якщо обчислити щільність корони і порівняти її з щільністю чистого золота, то можна дізнатися, чесний ювелір чи ні. Втім, хоча Архімед знав, як виміряти вагу корони, він не уявляв, як виміряти її обсяг, щоб потім знайти її щільність.
Бажаючи відпочити, він вирішив піти в громадські лазні. Сівши в повну ванну і побачивши, як вода витікає через край, Архімед раптом зрозумів, що обсяг його тіла, зануреного у ванну, дорівнює обсягу витекла води. Тепер він знав, як можна виміряти обсяг корони. Архімед прийшов у такий захват, що голим вискочив з ванни і побіг вулицями додому, то і справа вигукуючи «Еврика, еврика!» (Я знайшов!). Саме такий спосіб визначення об'єму твердих тіл неправильної форми використовується досі. (До речі, виявилося, що корона була виготовлена зі сплаву, і нечесний ювелір негайно отримав на горіхи :) )
 
Вулканізація каучуку

Каучук у вигляді латексу був відкритий на початку XVI століття в Південній Америці, але не набув великого поширення, тому що в спеку ставав липким і втрачав форму.
Чарльз Гудьер, намагаючись дізнатися, як надати каучуку необхідні властивості, випадково розсипав на гарячу плиту пачку каучуку, змішаного з сіркою. При цьому він зауважив, що, незважаючи на високу температуру, що вийшло з'єднання не втрачає форми. Таким незвичайним способом Гудьер винайшов процес вулканізації - хімічний процес, який використовується для обробки натурального або синтетичного каучуку або пластмаси з метою надати їм потрібні властивості, наприклад еластичність, міцність і твердість.
Правосторонні і лівосторонні молекули

У 1884 році французькі винороби запросили Луї Пастера, щоб він досліджував з'єднання, яке залишається на поверхні винних бочок після бродіння, - виноградну кислоту. Пастер знав, що вона ідентична винній кислоті, яка відома як оптично активна, т. Е. Має здатність повертати поляризоване світло в тому чи іншому напрямку.
Коли Пастер вивчав сіль виноградної кислоти під мікроскопом, то помітив, що в ній містяться кристали двох типів, причому кристали одного типу є дзеркальним відображенням кристалів іншого типу. За допомогою пінцета Пастер акуратно відділив одні кристали від інших і визначив, що обидва типи кристалів оптично активні, повертають поляризоване світло з однією і тією ж інтенсивністю, але в різних напрямках. Це відкриття послужило початком нової ери в хімії і показало, наскільки важливою для властивостей молекул є їх геометрія.
 

Вільям Перкін і лілово-рожева фарба

У 1856 році Вільям Перкін, студент Королівського хімічного коледжу в Лондоні, вирішив залишитися на різдвяні канікули вдома і попрацювати у своїй лабораторії над синтезом хініну. (Даю 100% -у гарантію, що на різдвяні канікули мої студенти вже точно не працюють в лабораторії!)
У ході своїх дослідів Перкін отримав якесь чорне речовина. І коли він спиртом чистив колбу, в якій проводилася реакція, то помітив, що це чорна речовина розчинилося, а спирт придбав ліловий колір, тобто лілово-рожевий. Так відбувся синтез першої штучної фарби. На щастя, того року лілово-рожевий колір був в моді, тому нова фарба стала швидко користуватися великим попитом. А Перкін кинув коледж і за допомогою своїх багатих батьків побудував фабрику з виробництва цієї фарби.
Втім, історія на цьому не закінчилася. Кмітливі німці побачили, який потенціал укладений у цій галузі хімічної промисловості і вклали в неї багато часу і ресурсів. Вони почали створювати і досліджувати самі різні хімічні сполуки, і незабаром Німеччина стала світовим лідером в області хімічних досліджень і в хімічному виробництві.


Описи інших відкриттів можна подивитися за посиланням http://izzik.org/

Немає коментарів:

Дописати коментар

А що Ви думаєте з цього приводу?